Çocuklarda en sık görülen enfeksiyonlar solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Soğuk algınlığı da bunların başında gelmekte olup ciddi oranda okul ve iş günü kaybına neden olur. Soğuk algınlığı yılın her zamanı görülmekle beraber daha çok sonbahar ve kış aylarında meydana gelir fakat soğuk havaya maruz kalmaktan kaynaklanmaz.

Soğuk algınlığı, üst solunum yollarının akut, kendi kendini sınırlayan, virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Hapşırma, burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, düşük dereceli ateş, baş ağrısı ve halsizlik şikayetleri görülür. Etken %50 civarında Rinovirüslerdir. Korona, İnfluenza (grip), Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) ve Parainfluenza virüsleri diğer etkenlerdir.

Çoğunlukla elle temas yoluyla bulaşır. Soğuk algınlığına neden olan virüsler insan derisinde en az iki saat, cansız yüzeylerde ise bir gün canlı kalabilir. İnfluenza ve SARS-CoV-2 (yeni korona virüs) gibi birkaç soğuk algınlığı virüsü aerosoller yoluyla bulaşabilir. Soğuk algınlığı en çok ilk iki ila dört gün boyunca bulaşıcıdır.

Altı yaşından küçük çocuklar yılda ortalama altı ila sekiz kez soğuk algınlığına yakalanır ve tipik semptom süresi 14 gündür. Daha büyük çocuklarda yılda ortalama iki-dört kez soğuk algınlığı görülür ve tipik semptom süresi beş-yedi gündür. Burun akıntısının sarı veya yeşil renk alması bakteriyel enfeksiyonu göstermez. Soğuk algınlığının seyrinde, özellikle ilk haftalarda, sıklıkla anormal orta kulak basıncı oluşup kulak ağrısı yapabilir. Soğuk algınlığı sırasında akut otitis media (orta kulak iltihabı), akut bakteriyel sinüzit, astım alevlenmesi ve alt solunum yolu enfeksiyonu gibi komplikasyonlar gelişebilir.

Soğuk algınlığı tanısı öykü ve muayene bulguları ile klinik olarak konulur. Hızlı solunum testleri, viral etkeni gösterir.

Tedavi için ANTİBİYOTİK GEREKSİZDİR. Yeterli ılık sıvı alımı, deniz suyu veya serum fizyolojik ile burun lavajı gibi destek tedaviler önerilir. Bir yaşından büyük çocuklarda öksürük için bal önerilir.

Sevgili aileler, çocuğunuzun tanı ve tedavisi için mutlaka doktorunuza danışınız.